POLITIIKKA ON ARVOVALINTOJA

25.09.2023
Ennen vaaleja Kokoomus ja Perussuomalaiset lietsoivat pelkoa tolkuttomasta velkaantumisesta ja kertoivat tekevänsä vastuullista politiikkaa tasapainottaen valtion talouden. Nyt Orpon hallitus on ottamassa ensi vuonna lisää lainaa 10,1 miljardia euroa, eikä tasapainotuksesta ole tietoakaan.

 

Orpon hallitus kertoi myös pyrkivänsä nostamaan työllisyyttä 100 000 työllisellä ja nyt valtiovarainministeriön arvion mukaan verotulot laskevat ensi vuodelle 1,4 miljardia euroa aiempaan arvioon nähden. Samalla hallitus heikentää työntekijän asemaa, hankaloittaa suojaosan poistolla osa-aikatyön vastaanottamista ja tekee lisäkouluttautumisesta mahdotonta mm. lakkauttamalla aikuiskoulutustuen.


Hallitus tekee täysin ideologisia leikkauksia kohdistaen kovat sosiaaliturvaleikkaukset jo haavoittuvaisimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Esimerkiksi lapsiperheiden, opiskelijoiden, pienipalkkaisten ja työkyvyttömien elintasoa laskemalla ministereiden verotusta kevennetään tuhansilla euroilla vuodessa ja Turkuun rakennetaan tunnin juna. Ei sovi minun arvomaailmaan.


Politiikka, eli yhteisten asioiden hoitaminen on arvovalintoja. Talouden pitkäjänteinen tasapainottaminen sekä työllisyysasteen nostaminen on tärkeää, mutta niin on myös oikeudenmukaisuus ja yhteiskuntarauhan säilyttäminenkin. Kun sopeutetaan, se on tehtävä oikeudenmukaisesti niin, että jokainen osallistuu, eikä kenenkään arjesta tule kohtuuttoman vaikeaa. Orpon hallituksen toimissa näin ei valitettavasti ole.


Tiedän, ettei tilanne ole helppo ja korkojen nousu vie myös osansa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeen kasvu vaatii myös jatkuvasti lisärahoitusta ikääntyvän väestön ja pahoinvoinnin lisääntymisen myötä. Itse kuitenkin ajattelen, että pitkällä tähtäimellä mm. pahoinvointiin vaikuttavien juurisyiden selvittäminen ja ihmisten arjen sujuvuudesta huolehtiminen olisivat ennaltaehkäiseviä toimia. Eriarvoisuus lisää ongelmia.