3.2.22 KALEVA MIELIPIDE "LINNANMAAN OPISKELIJAKAMPUS -ASTETTA OULULAISEMPI!"

08.02.2022

Kukaan oululainen ei ole voinut välttyä keskusteluilta Linnanmaan yliopistokampuksen muuttoaikeiden suhteen. Tai oikeammin kampuksen hajauttamisaikeiden suhteen. Kyseisestä yliopistosta v.2016 valmistuneena oululaisena, Raksilaan muuttamisen syyt tuntuvat käsittämättömiltä. Oulun vetovoima ei voi olla vain yliopiston sijainnista riippuvainen. Onko tulevien sukupolvien ja opiskelijoiden aliarvioimista ajatella heidän valitsevan opiskelupaikkansa pääasiassa yliopiston sijainnin perusteella? Mielestäni on. Kyllä nykynuoret ymmärtävät enemmän. Mikäli he eivät vielä ymmärrä, heitä tulee asiassa opastaa ja neuvoa.

Opiskellessani Linnanmaalla, luentoja ja kursseja oli eri tiedekuntien tiloissa ja luentosalien sekä luokkatilojen käyttö oli aktiivisella tasolla. Kokonaisuus toimi, emmekä me opiskelijat koskaan keskustelleet siitä, että olisipa yliopisto jossain muualla. Julkiset yhteydet keskustasta Linnanmaalle toimivat moitteettomasti, eikä ollut mikään ongelma asua keskustassa ja opiskella Linnanmaalla. Kuljimme opiskelukavereiden kanssa keskustasta ja sen läheisyydestä myös paljon porukalla pyörillä ja se oli ennemmin mukavaa ja virkistävää yhteistä aikaa, kuin raskasta ja ikävää raahautumista yliopistolle. Hyötyliikunta tapahtui huomaamatta samalla.

En käsitä, miksi kampuksen hajauttaminen kannattaisi. Linnanmaalle on mm. tehty hyvät pyöräbaanat, joukkoliikenne toimii, yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat vihdoin saman katon alla, alueelle on rakennettu paljon uusia asuntoja, liikunta- sekä muut palvelut kehittyvät tulevina vuosina ja Nokia sekä Radiopuistohanke etenevät Linnanmaalla. Kokonaisuudessaan nämä kaikki asiat tukevat mielestäni toisiaan. On turha perustella siirtoa taloudellisesti kannattavaksi, sillä sitä se ei kuntalaisen näkökulmasta ole.

Vaihtoehtoisesti olisi syytä miettiä yliopistokampuksen kehittämistä Linnanmaalla huomioimalla sen erityispiirteet siellä. Emme voi mielestäni verrata sijaintia Helsingin tai muiden suurkaupunkien tilanteeseen. Meidän pitäisi nähdä oman alueemme mahdollisuudet ja kilpailla niillä. Ollaan ylpeitä siitä mitä meillä on! En ole kuullut, enkä usko, että kukaan jättää opiskelupaikkaansa vastaanottamatta sen vuoksi, että se on n. 5km:n päässä kaupungin ydinkeskustasta. Hakijoita on edelleen riittänyt. Panostetaan koulutukseen ja tutkimukseen, hyödynnetään yhteistyömahdollisuudet yhtenäisellä kampusalueella ja kehitetään kampusta sekä palveluita vielä opiskelijaystävällisemmiksi. Näin yliopiston maine itsessään huolehtii vetovoimaisuudestaan ja tulevaisuuden osaamisesta alueellamme.

https://www.kaleva.fi/linnanmaan-opiskelijakampus-astetta-oululaisempi/4302602