ASTEEN VERRAN ENEMMÄN POSITIIVISTA AJATTELUA OULUUN (Kaleva 30.7.22)

31.07.2022

Asteen verran enemmän positiivista ajattelua Ouluun

Oulussa on usein tapana nostaa negatiivisia asioita kotikaupungistamme esille. Vertaamme mm. palveluita, infraa, rakentamista, hankintoja, koulutusta ja muita kaupunkien toimintoja Etelä-Suomen suurimpiin kaupunkeihin. Kehityksen kannalta on tietenkin oleellista tehdä yhteistyötä muiden suurimpien kaupunkien kanssa ja pohtia kehitysmahdollisuuksia avoimesti, mutta myös tuoda Oulun positiivisia puolia esille näkyvästi.

Jokaisessa kaupungissa on kehitettävää, mutta myös omat erityispiirteensä, jotka on löydettävä ja oltava ylpeitä kotikaupungistaan. Tampereen päättäjät mm. kertoivat yrittävänsä kopioida meiltä oululaisilta toimivia kevyen liikenteen reittejä baanoineen ja loistavaa talvikunnossapitoa. Helsingin päättäjät puolestaan kirjoittelivat paikallislehdessä, miten asuntopolitiikka on pielessä ja olivat huolissaan muuttoliikkeestä pohjoiseen. Suoraan sanottuna meillä on Oulussa suurimmaksi osaksi asiat erittäin hyvin. Oulu ei missään nimessä ole ruma kaupunki, vaan täynnä kauniita rantoja, puistoja, maisemareittejä ja muita mieleenpainuvia vierailu/ ajanviettokohteita. Joukkoliikenne toimii laajasti ympäri Oulua, vaikka kaupunkirakenne onkin hyvin erityyppinen kuin suurkaupungeissa, joissa metrot ja ratikat hoitavat joukkoliikenteestä osansa. Meillä sellainen järjestely ei olisi toimiva eikä kannattava. Mielestäni Oulussa on onnistuttu myös maankäytön suunnittelussa, jossa on mahdollistettu ihmisille erilaisia asumismuotoja omakotitaloista kerrostaloasumiseen. Asumiskustannukset ovat myös kohtuulliset muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna.

Jatkaakseni positiivista ajattelua, tilastot osoittavat että muuttoliike Ouluun on ollut positiivista vuosia ja edellisvuonna väkiluku (209 551) kasvoi 1,1% eli 2224 henkilöllä. Mielestäni tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset viihtyvät ja myös palaavat Ouluun. Oulu on lapsiystävällinen kunta, jossa koulutus on laadukasta, vanhoja kouluja remontoidaan jatkuvasi paremmiksi ja opetusta kehitetään kaupungin yhteisten linjausten mukaisesti. Perheiden palveluja pyritään kehittämään ja tarjoamaan monipuolista tukea elämän eri vaiheissa. Viime vuonna kouluikäisiä (7-18 vuotiaita) oli yhteensä 31 526, joten lapsia ja nuoriakin Oulusta löytyy. Yliopisto ja ammattikorkeakoulu mahdollistavat monipuoliset jatko-opintomahdollisuudet Oulussa. Tilaston mukaan mm. Oulun yliopistossa lukukaudella 2021-2022 opiskelijoita on 14 477, joista 10 267 on oululaisia. Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelijoita on 13 303. Luvut ovat suurimmat vertailuvuodesta 2018 lähtien. Olettaisin siis, että myös oululaista laadukasta koulutusta osataan arvostaa.

Mitä tulee kulttuuriin ja vapaa-aikaan, mielestäni Oulussa on elämää ja tapahtumia ympäri vuoden. Kesällä eri festarit, syksyllä markkinat, talvella Lumo-valofestivaali jne. Luetteloa voisi jatkaa pidemmällekin. Mielestäni Oulussa on jokaiselle jotakin. Enkä malta olla mainitsematta Oulun sijaintia. Halusipa sitten etelään tai pohjoiseen, meiltä se onnistuu vaivatta. Myös Oulun lähiseudulla on upeita luontokohteita, joissa voi kokea kulttuuria sen eri muodoissaan. Toivon kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 tuovan kulttuurin monipuolisesti lähelle oululaisia ja lisäävän myös matkailua Oulun alueella. Epäilen kuitenkin, että jo v. 2025 asuntomessut aiheuttavat positiivista liikennettä kotikaupunkiimme. Oulussa myös teatterit, kahvilat, ravintolat, kirjastot, liikuntapaikat ja urheilutapahtumat ovat hyvin edustettuina ja tekemistä riittää vapaa-ajalle monipuolisesti.

Tutkimusten mukaan tulevaisuuden keskustat rakentuvat palvelukeskittymiksi, joista löytyy kahviloita, kulttuuria, ravintoloita, kauneushoitoloita, kampaamoita yms. Tulevaisuudessa yhä enemmän vaatteet- ja muut tarpeet tilataan netistä. Kivijalkakauppojen on vaikea kilpailla maailmanlaajuisten nettikauppojen kanssa asiakkaista. Myös kulutustottumukset ja tietoisuus ekologisista valinnoista ovat muuttaneet ostoskulttuuria. Tämä ilmiö ei ole vain Oulussa, vaan ympäri Suomen. Tukemalla kivijalkakauppoja ja suosimalla suomalaista voimme itse vaikuttaa keskustamme tarjontaan.

Kaiken kaikkiaan, vaikka nostin tarkoituksella positiivisia asioita, en tarkoita etteikö kehitettävää olisi. On hyvä, että epäkohtia nostetaan esiin muutosten aikaansaamiseksi, mutta on tärkeää osata myös olla ylpeä omasta kotikaupungistaan.