Ammatillista koulutusta tarvitaan, leikkaukseen ei ole varaa
Suomi menestyy monipuolisella osaamisella
Ammatillisen koulutuksen merkitys suomalaiselle työelämälle ja osaamiselle ei ole koskaan ollut ajankohtaisempi kuin nyt. Suomi on perinteisesti ollut koulutuksen ja osaamisen maa, jossa vahva yleissivistys ja akateeminen koulutus ovat olleet keskiössä. Samalla ammatillinen koulutus on tarjonnut käytännönläheisen ja välittömästi työmarkkinoille johtavan vaihtoehdon. Viime vuosina tämä merkitys on entisestään kasvanut, sillä työmarkkinoiden tarpeet muuttuvat nopeammin kuin koskaan, ja monilla aloilla on akuutti pula osaavasta työvoimasta.
Työelämä on kokenut ja tulee kokemaan suuria muutoksia globalisaation, digitalisaation ja teknologisen kehityksen myötä. Ennen lähtökohtana oli pitkät työurat samoissa tehtävissä ja perinteisen, muodollisen koulutuksen tuoma vakaus. Nyt tilanne on toinen. Työelämässä korostuvat nopea oppiminen, mukautumiskyky ja erilaisten taitojen yhdistäminen. Ammatillinen koulutus on tässä kontekstissa erittäin tärkeä, sillä se tarjoaa mahdollisuuden kehittää juuri niitä käytännön taitoja, joita moderni työelämä vaatii.
Ammatillinen koulutus ei ole myöskään enää vain nuorten ensimmäinen askel työelämään, vaan se toimii myös tärkeänä väylänä aikuisopiskelijoille ja uranvaihtajille. Työn murros on johtanut siihen, että osaamisen päivittämisestä on tullut jatkuva prosessi. Tämä elinikäisen oppimisen tarve korostuu erityisesti ammatillisessa koulutuksessa, jossa osaamista voi hankkia joustavasti, usein suoraan työelämässä sovellettavaksi.
Monet alat, kuten teollisuus ja hoiva, kärsivät Suomessa vakavasta osaajapulasta. Ammatillinen koulutus tarjoaa ratkaisun tähän ongelmaan, mutta koulutuspaikkojen ja rahoituksen riittämättömyys ei tänä päivänä vastaa työmarkkinoiden tarpeita. Hallitus kaavailee nyt vielä 120 miljoonan euron leikkauksia ammatillisen koulutuksen rahoitukseen ja sen on arvioitu vievän jopa 11 000 opiskelupaikkaa. Näin ollen leikkauksella on todella suuret vaikutukset niin työllisyyden kuin osaamisenkin näkökulmasta yhteiskunnallemme.
Ammatillinen koulutus on yksi suomalaisen yhteiskunnan tukipilareista tukien työllisyyttä, edistäen talouskasvua ja vahvistaen kilpailukykyä. Samalla se on tarjonnut yksilöille mahdollisuuden henkilökohtaiseen kasvuun ja menestykseen. Kun ammatillinen koulutus on korkealaatuista ja vastaa työmarkkinoiden tarpeita, se auttaa pitämään Suomen myös kansainvälisesti kilpailukykyisenä osaamisen ja innovaatioiden maana.
Tulevaisuudessa ammatillisen koulutuksen rooli ei tule väistymään, vaan tarvitsemme entistä enemmän ketteriä koulutusratkaisuja, jotka vastaavat nopeasti muuttuviin tarpeisiin. Yhteiskuntamme menestyksen tae on sivistys ja osaaminen ja siksi ammatillisen koulutuksen leikkauksiin ei ole varaa.